Svet

Ubit tožilec, ki je preiskoval umor nekdanje premierke

STA / S.R.
3. 5. 2013, 11.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V pakistanski prestolnici Islamabad so danes ubili tožilca, ki je preiskoval umor nekdanje pakistanske premierke Benazir Buto, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters
Fotografija nekdanje premierke Benazir Buto.

Zaradi atentata na Butovo leta 2007 je trenutno v hišnem priporu nekdanji pakistanski predsednik Pervez Mušaraf.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, so oboroženi neznanci na motorjih napadli vozilo, v katerem se je peljal državni tožilec Čaudri Zulfikar. Avtomobil so prerešetali s kroglami na prometni ulici v prestolnici, nedaleč od njegovega doma v soseski srednjega razreda. Zulfikar je strelnim ranam podlegel kasneje v bolnišnici.

Zulfikar je v preiskavi umora Butove zastopal pakistansko Zvezno preiskovalno agencijo (Fia). Prav danes naj bi se udeležil postopka, ki v zvezi z atentatom poteka na protiterorističnem sodišču v mestu Ravalpindi.

Fia sicer v zvezi z atentatom med drugim preiskuje Mušarafa, ki je bil leta 2007 predsednik države. Očitajo mu, da je vedel za načrte talibanov, da ubijejo takrat opozicijsko voditeljico Butovo, in ni storil ničesar, da bi to preprečil.

Bivši predsednik se je marca vrnil iz večletnega izgnanstva v tujini, da bi sodeloval na prihajajočih pakistanskih splošnih volitvah 11. maja, a so mu sodelovanje na volitvah prepovedali ter mu pred dnevi celo odredili hišni pripor.

Zulfikar je bil tudi glavni državni tožilec pri vložitvi obtožnice proti sedmim osebam, ki naj bi sodelovale pri bombnih napadih v indijskem Mumbaiju leta 2008. V najhujših tovrstnih napadih v neodvisni Indiji je bilo ubitih 166 ljudi.

Za napadi je, vsaj po trditvah indijske strani, stala pakistanska skrajna islamistična skupina Laškar-e-Taiba, pomagali pa naj bi ji celo posamezniki iz pakistanske vojske. Večina napadalcev je bila ubita v samih napadih, edinega preživelega pa so v Indiji obsodili na smrt in ga novembra lani usmrtili.

Omenjeno sedmerico so v Pakistanu aretirali leta 2009, a so kasneje sporočili, da potrebujejo dodatne dokaze iz Indije, preden lahko nadaljujejo s postopkom proti njim.

Tožilcu Zulfikarju so lani odobrili dodatno varovanje, potem ko so on in drugi preiskovalci prejel več groženj, še piše AFP. Kdo stoji za njegovim današnjim umorom, zaenkrat ni jasno.