Svet

Opozorilo, da vstop v EU ne pomeni vstopa v raj...

STA / S.R.
3. 5. 2013, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bonitetna agencija Moody's je šokirala Slovence z znižanjem dolgoročne ocene na raven smeti, poudarja danes Novi list.

Globalelite

Dodaja, da je Moody's tudi Hrvaško porinil v območje visoke tveganosti, sicer pa ocenjuje, da so vse slovenske gospodarske statistike boljše kot hrvaške.

Udarec ene izmed treh največjih bonitetnih agencij se je zgodil istega dne, ko se je Slovenija poskusila zadolžiti na ameriškem trgu. Poteza Moody's je presenetila tudi mednarodne finančne kroge. Na prvi pogled za takšen napad ni bilo racionalnih razlogov, ker je večina slovenskih ekonomskih in finančnih kazalcev resnično dobra, posebej v primerjavi s Hrvaško.

Komentator pojasnjuje, da ima Slovenija boljše gospodarske kazalce kot Hrvaška, s katero delita enako bonitetno oceno. Slovenija je industrijska in izvozna ekonomija, ki večino bruto domačega proizvoda zasluži z izvozom, večinoma na evropski trg. V Sloveniji je dvakrat manj brezposelnih, primanjkljaj je pod nadzorom, inflacija je nižja, produktivnost in konkurenčnost pa sta večji kot na Hrvaškem.

Slovenijo so napadli takoj, ko je nova vlada Alenke Bratušek sramežljivo naznanila spremembo slovenske politike in zapustitev smeri rigidnega varčevanja, torej potem ko je izrazila dvom v politiko, ki jo morajo izvajati vse evropske vlade, nadaljuje časnik.

"Takoj ko je napovedala, da ne bo varčevala, privatizirala in liberalizirala, je prišla huda kazen. Sedanji kazalci so boljši, kot so bili v času vlade Janeza Janše, sicer pa bonitetne agencije Janši niso počele tistega, kar počnejo njegovi naslednici," opozarja komentator.

Finančni trgi pričakujejo, da bo Slovenija zahtevala njihovo "pomoč", ker bi bili tudi njihovi zaslužki večji, dodaja.

Nova slovenska vlada je potem storila veliki korak nazaj. Premierka Bratuškova je čez noč začela govoriti o varčevanju, obljubila je privatizacijo banke in velikega državnega podjetja.

"Evropska unija mirno gleda kako finančni kapital mesari eno evropsko državo za drugo. Danes je na vrsti Sloveniji, kaj pa jutri?," se sprašuje komentator. Kot dodaja, slovenski primer pomeni opozorilo tudi za Hrvaško, da vstop v EU ne pomeni vstopa v raj.