Svet

Cene nafte po sredinih močnih padcih malenkost navzgor

STA
2. 5. 2013, 09.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju malenkost zvišale, s čimer so si nekoliko opomogle po sredinih močnih padcih.

Dolenjski list

Kljub temu analitiki ocenjujejo, da je v prihodnjih tednih v luči šibkega povpraševanja moč računati predvsem na dodatna znižanja cen črnega zlata.

Za 159-litrski sod teksaške lahke nafte z dobavnim rokom junija je bilo potrebno okoli poldneva po singapurskem času v elektronskem trgovanju na borzi v New Yorku odšteti 91,05 dolarja, kar pomeni podražitev za dva centa. Sod severnomorske nafte brent se je na londonski borzi podražil za tri cente na 99,98 dolarja za sod.

Nafta se je v sredo pocenila za več kot 2,40 dolarja, potem ko so vlagatelje zaskrbeli novi podatki o šibkem stanju ameriškega in kitajskega gospodarstva. Rast predelovalnega sektorja se je v obeh državah aprila močno upočasnila, ZDA pa so objavile tudi ne preveč optimistične podatke o stanju na trgu dela. ZDA in Kitajska sta največji svetovni porabnici nafte.

Ob tem je ameriško poročilo o zalogah nafte v sredo pokazalo, da so se zaloge črnega zlata v ZDA v tednu do 26. aprila zvišale za 6,7 milijona sodov. Analitiki so pričakovali precej bolj skromno zvišanje za 800.000 sodov. ZDA imajo sedaj 395,3 milijona sodov naftnih zalog, kar je najvišja vrednost, odkar so v ZDA leta 1982 začeli objavljati podatke na tedenski ravni.