Svet

Severna Koreja ameriškega državljana obsodila na 15 let prisilnega dela

STA / J.P.
2. 5. 2013, 09.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pae Jun Ho, ki v ZDA uporablja ime Kenneth Bae, je bil aretiran novembra lani ob vstopu v Severno Korejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Facebook
Kenneth Bae

Severna Koreja je ameriškega državljana obsodila na 15 let prisilnega dela zaradi "sovražnih dejanj" proti komunističnemu režimu v državi, je danes sporočila uradna severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Baeja, ki je po poročanju medijev v državo pripeljal skupino petih turistov, so po aretaciji obtožili, da naj bi poskušal vreči severnokorejsko vlado. Podlage za obtožbe proti korejsko-ameriškemu turističnemu vodiču Pjongjang ni pojasnil, po poročanju KCNA pa je zločin priznal.

Po nekaterih navedbah naj bi ga aretirali, ker je fotografiral shirane otroke, po drugih pa, ker naj bi severnokorejske oblasti na njegovem računalniku našle občutljive podatke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA so že v ponedeljek pozvale Pjongjang, naj izpusti Baeja, ki naj bi v državo vstopil z veljavno vizo.

Napetosti med Severno Korejo in ZDA se zaostrujejo vse od februarja, ko je Pjongjang izvedel svoj tretji jedrski poskus, s čimer je sprožil obsodbo mednarodne skupnosti in si nakopal še več sankcij.

Severna Koreja je v zadnjih letih priprla več ameriških državljanov, ki pa so jih na koncu izpustili. Med drugim je leta 2009 nekdanjemu predsedniku ZDA Billu Clintonu uspelo doseči osvoboditev dveh novinark.

Ameriški delegaciji pod vodstvom odposlanca za človekove pravice Roberta Kinga je poleg tega leta 2011 uspelo doseči izpustitev kalifornijskega poslovneža, nekdanjemu predsedniku Jimmyju Carterju pa leta 2010 še enega ameriškega državljana, ki je bil obsojen na osem let prisilnega dela.