Svet

Vlagatelji razgrabili obveznice Appla

STA / J.P.
1. 5. 2013, 16.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški tehnološki velikan Apple je uspešno izdal za 17 milijard dolarjev obveznic po obrestnih merah, podobnih tistim, po katerih se zadolžujejo ZDA.

Wikipedia

Gre za največjo izdajo obveznic katerega koli ameriškega podjetja doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podatki raziskovalnega podjetja Dealogic kažejo, da je Apple z izdajo obveznic podrl rekord 16,5 milijarde dolarjev, ki ga je doslej držal Roche Holding. Njegova izdaja je bila izvedena leta 2009.

Z dolgovi neobremenjeni Apple je v torek vlagateljem ponudil šest tranš dolga. Štiri obveznice je ponudil po fiksnih, dve pa po spremenljivih obrestnih merah. Najkrajša zapade čez tri leta, najdaljša pa čez 30 let.

Dolžniški papirji tehnološkega velikana so sicer pritegnili ogromno pozornosti, kar mu je omogočilo zelo poceni zadolževanje. Pri triletnih obveznicah je moral Apple na primer pristati na 0,45-odstotno obrestno mero, medtem ko je zahtevana donosnost v izdaji 30-letnih obveznic znašala 3,85 odstotka.

Prejšnji teden je Apple napovedal, da bo do leta 2015 za odkup delnic in izplačilo dividend namenil 100 milijard dolarjev. Z izdajo obveznic bo pokril del potreb za izvedbo omenjenega programa, še poroča AFP.

Apple je imel sicer konec marca 145 milijard dolarjev kapitala. A velik del teh sredstev se nahaja v tujini, podjetje pa bi moralo, če bi jih pripeljalo v ZDA, plačati davek. V Applu so se zato raje odločili za izdajo obveznic.