Svet

Bistvo bližnjevzhodnega konflikta ni ozemeljsko

STA / J.P.
1. 5. 2013, 13.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes ocenil, da bistvo konflikta med Izraelom in Palestinci ni vprašanje ozemlja, pač pa zanikanje dejstva, da je Izrael judovska država.

Wikipedia

"Palestinsko nepriznavanje države Izrael kot nacionalne države Judov je temelj konflikta," njegovo izjavo navaja neimenovani vladni vir.

"Bistvo konflikta ni ozemeljsko. Začel se je že davno pred letom 1967," je na srečanju s predstavniki zunanjega ministrstva po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Netanjahu. S tem naj bi se izraelski premier odzval na potezo Arabske lige, ki je izkazala pripravljenost oživiti in nekoliko prilagoditi mirovno pobudo iz leta 2002.

Iniciativa, ki jo vodi Savdska Arabija, predvideva polno diplomatsko priznanje arabskih držav v zameno za umik Izraela z ozemlja, ki ga je okupiral v šestdnevni vojni leta 1967. Pred dnevi je organizacija prvič pristala na to, da bi lahko Izrael in Palestinci soglasno zamenjali dele ozemlja v manjšem obsegu, da bi to odražalo dejansko stanje na terenu.

Tako Washington kot glavna izraelska pogajalka Cipi Livni sta odločitev označila za velik korak naprej.

Netanjahu pa je danes poudaril, da umik Izraela ne bo rešil konflikta, saj se ta ne nanaša na ozemlje. "Videli ste, kaj se je zgodilo, ko smo se umaknili z območja Gaze. Evakuirali smo zadnjega prebivalca in kaj smo dobili? Rakete," je poudaril Netanjahu.

"Če dosežemo mirovni dogovor hočem vedeti, da se konflikt ne bo nadaljeval. Da zatem ne bo več palestinskih zahtev," je še dejal.