Svet

Papež pozval svetovne voditelje k boju proti brezposelnosti

STA / J.P.
1. 5. 2013, 13.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Papež Frančišek je ob prazniku dela svetovne voditelje pozval k ustvarjanju delovnih mest.

Wikipedia

Brezposelnost je posledica gospodarskega razmišljanja, ki ne upošteva socialne pravičnosti, je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Politike pozivam, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da znova spodbudijo trg dela," je na redni tedenski splošni avdienci danes dejal papež. "Delo je osnova za dostojanstvo," je poudaril.

"Mislim na težave na trgu dela v številnih državah. Mislim na ljudi, ne le na mlade, ki so pogosto brezposelni zaradi gospodarskih konceptov družbe, ki temeljijo na sebičnem dobičku zunaj meja socialne pravičnosti," je dejal poglavar Rimskokatoliške cerkve.

Sicer pa se je papež dotaknil še tragedije v Bangladešu, kjer se je prejšnji teden zrušila osemnadstropna stavba ter pod sabo pokopala številne delavce v tekstilnih tovarnah. Spomnil je, da so žrtve delale za 38 evrov na mesec. "To je suženjsko delo," je dejal papež.

"Ne plačevati ljudi pošteno, ne dajati jim dela, ker gledaš zgolj na bilance, le na dobiček. To je v nasprotju z Bogom," je zagotovil Frančišek. "Številni ljudje bi radi delali, pa ne morejo. Ko je družba organizirana na način, da ni vsem zagotovljena možnost dela, takšna družba ni pravična," je še dejal.