Svet

Gora Fudži kmalu na Unescovem seznamu

STA / J.P.
1. 5. 2013, 13.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Japonska gora Fudži bo prihodnji mesec verjetno uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine.

Wikipedia

Pristojni svetovalni odbor pri Organizaciji ZN za izobraževanje, znanost in kulturo je namreč japonsko vlado obvestil, da je 3776 metrov visok ognjenik primeren za uvrstitev na Unescov seznam.

Najvišja gora dežele vzhajajočega sonca bo po pričakovanjih na seznam uradno uvrščena junija na zasedanju Unescovega odbora za svetovno dediščino v Kambodži, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Župan mesta Fudžinomija, Hidetada Sudo je po objavi novice izrazil upanje, da bo uvrstitev na seznam spodbudila turizem na območju. "Pričakujem, da nas bo obiskalo veliko ljudi. To je velik korak za razvoj našega mesta," ki se nahaja ob vznožju gore, je dodal.

Vloga za uvrstitev gore Fudži na seznam svetovne dediščine vključuje 70.000 hektarjev površine v prefekturah Jamanaši in Šizuoka, na katerih se nahaja pet velikih jezer, slapovi Širaito in osem šintoističnih svetišč. Fudži bo verjetno uvrščen na seznam kulturne in ne naravne dediščine.

Ognjenik, ki je nazadnje izbruhnil pred okoli 300 leti, je ena najbolj prepoznavnih znamenitosti na Japonskem. Fotografije zasneženega vrha gore krasijo številne japonske in tuje turistične vodiče.