Svet

Hezbolah potrdil, da sodeluje v bojih v Siriji

STA / J.P.
1. 5. 2013, 11.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodja libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, Hasan Nasralah je v torek zvečer potrdil, da se člani njegove skupine borijo v Siriji na strani režima predsednika Bašarja al Asada.

Wikipedia

Ob tem je namignil, da bi lahko v podporo režimu v boju proti upornikom posredovali Iran in druge države.

Sirski predsednik Asad ima "prave prijatelje v regiji, ki ne bodo dovolili, da bi Sirija padla v roke ZDA, Izraela in uporniških sil," je dejal Nasralah. "Če bodo razmere postale nevarnejše, bodo države, uporniška gibanja in druge sile prisiljene posredovati v konfliktu na terenu," je dodal.

"Ne boste mogli zrušiti režima z vojaškimi sredstvi," je sirskim upornikom sporočil vodja Hezbolaha. "Boj bo še dolg," je sklenil.

Sirska opozicija je danes njegove grožnje obsodila in posvarila pred vmešavanjem v sirski konflikt. "Sirci in Libanonci upajo, da bo vodstvo Hezbolaha ustavilo napade na Homs in Damask ter upoštevalo resnost razmer v regiji," je v izjavi sporočila Sirska nacionalna koalicija.

Sirska opozicija že dolgo obtožuje Hezbolah, da v Sirijo pošilja svoje borce, ki se borijo na strani sirskih vladnih sil, zato je pozvala libanonsko vlado, naj takoj ustavi vojaške operacije Hezbolaha na območjih blizu sirske meje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.