Svet

Protivladni protesti na Hrvaškem, splošna stavka v Grčiji

STA / J.P.
1. 5. 2013, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na prvomajskih protivladnih protestih, ki jih sredi Zagreba organizira pet največjih hrvaških sindikatov, pričakujejo med 15.000 in 20.000 članov.

Wikipedia

Podporo protestom so izrazili tudi mnogi državljani, hrvaška Cerkev, veteranska združenja in opozicija. Protesti bodo medtem potekali tudi v Grčiji, kjer bo druga letošnja splošna stavka.

Hrvaški sindikati pod geslom "Spremenite smer" nasprotujejo predvsem vladni politiki varčevanja. Med drugim od vlade premiera Zorana Milanovića zahtevajo novo ekonomsko politiko in uresničitev pravice do dela v državi, v kateri je brezposelnost presegla 20 odstotkov.

Napovedali so prihod med 15.000 in 20.000 članov sindikatov z vseh koncev države. Pričakujejo, da se bodo protestom na osrednjem zagrebškem trgu pridružili tudi številni državljani.

Proteste sindikatov so podprli tudi Katoliška cerkev na Hrvaškem, združenja veteranov ter številne nevladne organizacije in opozicijske stranke, kot sta HDZ in laburisti.

Hrvaški mediji so ocenili, da gre za široko fronto, ki je usmerjena predvsem proti levosredinski vladi, sicer pa sindikati odgovornost za gospodarsko krizo v državi pripisujejo tako SDP kot opozicijski HDZ, ki je vodila državo med letoma 2004 in 2011.

Protesti bodo medtem potekali tudi v Grčiji, kjer je osrednji grški sindikat GSEE za danes razglasil 24-urno splošno stavko. Kot pravijo sindikati, naj 1. maj ne bo le dela prost dan, temveč tudi dan za proteste. Današnja stavka naj bi predvsem močno ohromila javni promet v Grčiji.

Grčijo sicer neprestano pretresajo stavke in drugi protesti, ki izražajo ogorčenje in obup grškega prebivalstva nad močnim krčenjem plač in pokojnin zaradi strogih varčevalnih ukrepov. Ti dušijo gospodarstvo, ki se je v zadnjih letih skrčilo za skoraj četrtino.

Grška vlada je sicer letošnji 1. maj kot dela prost dan prestavila na 7. maj, da bi tako okrepila potrošnjo pred praznovanjem pravoslavne velike noči. S tem naj bi poskusili okrepiti potrošništvo pred velikim verskim praznikom.