Svet

Osumljenega terorista bo branila znana odvetnica

STA / S.R.
30. 4. 2013, 08.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Osumljeni bombni napadalec na bostonski maraton Džohar Carnajev je v ponedeljek dobil dodatno pravno pomoč, ki nakazuje, da ni pripravljen umreti.

BI
Judy Clarke

Sodnica Marianne Bowler je odobrila pridružitev znane odvetnice proti smrtni kazni Judy Clarke k dosedanji ekipi odvetnikov po službeni dolžnosti, ki Carnajeva zastopajo zastonj.

Judy Clarke je doslej smrtne kazni ubranila številne znane zločince. Med njimi pošiljatelja pisemskih bomb Teda Kaczynskija, bombnega napadalca na olimpijske igre v Atlanti in terorista, ki je napadal klinike za splave, Erica Roberta Rudlpha ter množičnega morilca na političnem zborovanju kongresnice Gabrielle Giffords v Tucsonu Jareda Loughnera.

Džohar Carnajev je obtožen uporabe orožja za množično uničenje, za kar mu grozi smrtna kazen po zvezni zakonodaji. Bombni napad na bostonski maraton je zahteval tri življenja, po zadnjem štetju pa je bilo ranjenih skupaj 264. Še dva policista sta umrla kasneje v spopadu z Džoharjem in njegovim bratom Tamerlanom Carnajevim, ki je umrl zgodaj zjutraj 19. aprila v novem strelskem spopadu s policijo.

Preiskava se medtem nadaljuje. Agenti FBI so v ponedeljek obiskali hišo staršev Tamerlanove vdove Katherine Russell v državi Rhode Island in iz nje odnesli nekaj vreč. Vdova ne daje izjav, njeni odvetniki pa trdijo, da sodeluje s preiskavo zločina, o katerem ni vedela ničesar.

Isto trdijo tudi družinski člani bratov Carnajev, na čelu z mamo Zubejdat, ki pravi, da sta njena sinova nedolžna in da gre pri vsem skupaj za ameriško zaroto. Ameriški mediji poročajo, da so ruski zvezni policisti leta 2011 snemali pogovor med Tamerlanom in mamo, med katerim naj bi razpravljala o sveti islamski vojni. FBI naj bi potem leta 2011 opravil pogovor z obema, vendar ni odkril nič obremenilnega.

Zubejdat je v dneh pred bombnim napadom v Bostonu 15. aprila nenehno komunicirala s Tamerlanom iz Dagestana, vendar trdi, da ni vedela ničesar o nobenih pripravah na kakšen napad. Možnost vrnitve v ZDA je zavrnila, ker se boji, da jo bodo aretirali. Njen mož Anzor Carnajev pa naj bi bil trenutno v moskovski bolnišnici, kjer ga zdravijo zaradi povišanega krvnega pritiska.

Nadaljuje se tudi preiskava o Tamerlanovem obisku Dagestana leta 2012. Takrat je za pol leta obiskal očeta, mama pa je bila tisti čas v ZDA. V Dagestan je odpotovala šele po sinovi vrnitvi. Od tam sta z Anzorjem pred kratkim odšla v Moskvo, kjer sta sedaj.