Svet

Letta dobil zaupnico

STA/R.S.
29. 4. 2013, 22.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nova italijanska vlada Enrica Lette je dobila jasno zaupnico v spodnjem domu italijanskega parlamenta, poslanski zbornici.

Reuters

Podprlo jo je 453 poslancev, 153 jih je bilo proti, 17 pa se jih je vzdržalo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V torek čaka Letto in njegovo vlado še preizkušnja v senatu.
Nova vlada širokega političnega spektra naj bi prekinila že dobra dva meseca trajajoči politični mrtvi tek v državi, do katerega je prišlo po februarskih volitvah, ko nobena politična opcija ni dobila zadostne večine za oblikovanje samostojne vlade.
Lettovo vlado so podprli poslanci njegove Demokratske stranke, desnosredinskega Ljudstva svobode bivšega premiera Silvia Berlusconija in sredinske Državljanske izbire prejšnjega tehničnega premiera Maria Montija. Proti so glasovali poslanci protestnega gibanja Pet zvezd Beppeja Grilla in levičarske stranke SEL. Poslanci Severne lige pa so se vzdržali, še navaja APA.
Pred glasovanjem o zaupnici je Letta v poslanski zbornici predstavil tudi program svoje vlade. Napovedal je, da bo Italija izpolnila svoje obveznosti do EU, s čimer si bo znova priborila kredibilnost. A hkrati je opozoril, da zgolj varčevalne politike ubijajo državo. Italija tako po njegovih besedah ne more več čakati na ukrepe za rast.
Obljubil je, da bo tretje največje gospodarsko v območju evra na pravo pot usmeril v 18 mesecih, sicer se bo službi odpovedal. "Edini možni izid je uspeh. Po 18 mesecih bom preveril, ali program reform teče po načrtih. Če načrt propade, bom sprejel posledice," je zagotovil.
Med drugim je napovedal tudi boj proti brezposelnosti in zmanjšanje davčnega bremena za posameznike in podjetja, a brez dodatnega zadolževanja.
Italijanski premier je ob tem poudaril, da si bo za omilitev varčevalnih ukrepov prizadeval tudi na mednarodni ravni. Med drugim je napovedal pot v Bruselj, Pariz in Berlin.
K nemški kanclerki se bo podal že v torek, predvidoma po glasovanju o zaupnici v senatu. Pogovori pa naj bi se osredotočili predvsem na težak finančni položaj Italije.
Letta je sicer močno naklonjen trdnejšemu povezovanju Evrope. Gospodarska unija brez politične unije po njegovih besedah nima nobene prihodnosti.