Svet

Bosta Putin in Abe podpisala mirovno pogodbo?

STA/R.S.
29. 4. 2013, 18.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin in japonski premier Šinzo Abe sta se danes v Moskvi zavezala, da bosta državi obnovili pogovore o rešitvi ozemeljskega spora glede tihomorskih Kurilskih otokov.

Reuters

Zaradi otokov državi 67 let po koncu druge svetovne vojne še nista podpisali mirovne pogodbe. Slednje po mnenju obeh voditeljev ni sprejemljivo.
Abejev tokratni obisk v Moskvi velja za zelo pomembnega, saj gre za prvi uraden obisk japonskega premiera v Rusiji v zadnjem desetletju. Državi želita po pisanju francoske tiskovne agencije AFP očitno odpreti novo poglavje v odnosih. Abe si je prav izboljšanje vezi z Rusijo zadal za eno od prioritet svojega vodenja vlade.
Kot izhaja iz skupne izjave, ki so jo po srečanju objavili v Kremlju, sta se japonski gost in ruski predsednik danes strinjala, da ni normalno, da mirovna pogodba še ni podpisana. Izrazila sta tudi odločenost, da se "obstoječa razhajanja" glede otokov rešijo s pogovori.
Svojima zunanjima ministroma bosta sedaj naročila, naj pospešita pogovore o "razvoju obojestransko sprejemljivih možnosti" za rešitev, nato pa jima bosta ministra predstavila predloge. Ob tem pa voditelja nista niti nakazala, v kakšno smer bi utegnila iti rešitev spora, piše AFP.
Abe je dogovor o obnovi in pospešitvi pogovorov na današnji novinarski konferenci s Putinom označil kot "krasen rezultat" srečanja.
Putin je opozoril, da "to ne pomeni, da bomo vse rešili jutri", potem ko državama problema ni uspelo rešiti skoraj sedem desetletij. "Mi nismo ustvarili tega problema, podedovali smo ga iz preteklosti," je še opozoril. A kot je dodal, "bomo vsaj nadaljevali z delom na tem kompleksnem vprašanju, ki je za obe strani zelo pomembno".
Rusija in Japonska sta v sporu glede štirih otokov, ki predstavljajo najsevernejši del otočja, imenovanega po rusko Kurilski otoki, po japonsko pa Severna ozemlja. Nahajajo se severovzhodno od japonskega otoka Hokaido in južno od ruske Kamčatke. Gospodarsko so zanimivi zaradi nahajališč redkih kovin in ribolovnih območij.
Vse od druge svetovne vojne so pod nadzorom Rusije, a lasti si jih tudi Japonska. Sedanji ruski premier Dmitrij Medvedjev je dvakrat obiskal sporne otoke - prvič novembra 2010, ko je bil še na položaju predsednika države - in razjezil politični vrh v Tokiu.
Abeja je sicer danes v Rusiji spremljala tudi močna, 120-članska gospodarska delegacija - največja tovrstna delegacija doslej, ki je v Rusijo prišla s kakšnim japonskim premierom.
Japonska si želi predvsem povečati svoj uvoz ruskih energetskih virov, še posebej po nesreči v jedrski elektrarni Fukušima, ki ji je sledila odločitev za večjo diverzifikacijo energetskih virov in zmanjšanje odvisnosti od jedrske energije. Rusija je med zunanjetrgovinskimi partnericami Japonske trenutno šele na 15. mestu.