Svet

Lastnika porušene stavbe bi linčali

STA / S.R.
29. 4. 2013, 11.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Bangladešu je danes več tisoč delavcev v tekstilnih tovarnah zahtevalo smrtno kazen za lastnika zgradbe v Daki, ki se je minuli teden zrušila, pri čemer je umrlo najmanj 381 ljudi, večinoma tekstilnih delavcev.

Reuters

Delavci v vseh 4500 tekstilnih tovarnah v državi so sicer minuli konec tedna dobili dva prosta dneva. Uprave podjetij so jih na ta način poskušale pomiriti po sredini katastrofi.

Toda kljub temu so delavci v industrijski coni Ašulija na obrobju Dake danes odšli z delovnih mest in se odpravili na protestni pohod.

Po navedbah policije se je protestnega shoda udeležilo več kot 15.000 delavcev, lokalni mediji pa poročajo, da so pri tem požgali več avtomobilov, med drugim tudi reševalno vozilo. Policija je odgovorila z gumijastimi naboji in solzivcem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Delavci so v torek zvečer, dan pred nesrečo, opazili razpoke na osemnadstropni zgradbi, a so jim ukazali, naj se vrnejo na delo, ko so pristojni ugotovili, da ni nevarnosti.

Nesreča je znova osvetlila nizke varnostne standarde in slabe delovne pogoje v tekstilni industriji v Bangladešu, ki je drugi največji izvoznik tekstilnih izdelkov na svetu.