Svet

Izraelski premier ministrom naročil, naj molčijo glede Sirije

STA / A.M.
28. 4. 2013, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je svojim ministrom naročil, naj molčijo glede Sirije, da ne bi ustvarili vtisa, da Izrael od mednarodne skupnosti zahteva oboroženo intervencijo v Siriji.

Reuters

Do Netanjahuvih navodil je prišlo potem, ko je namestnik zunanjega ministra Ziv Elkin dejal, da bi lahko mednarodna skupnost z vojaško intervencijo "prevzela nadzor nad sirskim arzenalom kemičnega orožja."

Politični komentator na vojaškem radiu je sicer dejal, da so v Izraelu zaradi neodločnosti ZDA glede sirskega vprašanja v zadnjih dneh zelo zaskrbljeni.

Če ZDA ne bodo intervenirale, ko bo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada uporabil kemično orožje proti civilistom, bodo s tem pokazale šibkost, ki bi jih kasneje lahko drago stala glede Sirije in iranskega jedrskega vprašanja, je dodal komentator.

Velika Britanija in Francija sta pred nekaj časa Združenim narodom posredovali informacije o obtožbah, da so vladne sirske sile decembra lani v mestu Homs in prejšnji mesec v Atajbahu blizu prestolnice Damask uporabile kemično orožje.

V torek je pripadnik izraelske vojaške obveščevalne službe al Asadove sile obtožil uporabe kemičnega orožja v boju z uporniki, v četrtek pa je tudi ameriški obrambni minister Chuck Hagel dejal, da imajo ameriške obveščevalne službe dokaj zanesljive informacije o tem.