Svet

Američani na pogovor s staršema napadalcev

STA / S.R.
24. 4. 2013, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Delegacija ameriškega veleposlaništva v Moskvi je v ruski republiki Dagestan opravila pogovor s staršema osumljencev za bombni napad na bostonskem maratonu.

Reuters
Zubeidat Carnajeva, mama bostonskih napadalcev.

Starša Tamerlana in Džoharja Carnajeva trenutno živita v mestu Mahačkala. Ameriška delegacija je v Dagestan odpotovala v torek, starša pa so zasliševali vso minulo noč.

Pogovor je potekal na dagestanskem sedežu ruske zvezne varnostne službe FSB. Kot je povedal neimenovani predstavnik lokalne policije, so ju spraševali predvsem v zvezi z osebami, ki jih je Tamerlan srečeval lani med bivanjem v Dagestanu.

Omenjeni vir je še povedal, da sta starša zatrdila, da Tamerlan ni bil v stiku s predstavniki radikalnega islama. Proti jutru sta se starša lahko vrnila domov, a se je mati nato zjutraj vrnila na FSB in zaslišanje se je nadaljevalo.

Neimenovani predstavnik ameriškega veleposlaništva v Moskvi je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da ameriški preiskovalni urad FBI v preiskavi eksplozij v Bostonu sodeluje z Rusijo.

26-letni Tamerlan je bil ubit v spopadu s policijo, medtem ko je bil 19-letni Džohar hudo ranjen in je v bolnišnici.

Njun oče Anzor, Čečen, ki je bil rojen v Kazahstanu, je sicer v več intervjujih zatrdil, da sta brata nedolžna in da nista izvedla napadov, v katerih so pred dobrim tednom dni umrli trije ljudi, prek 200 pa je bilo ranjenih.

Brata sta več kot deset let živela v ZDA, je pa Tamerlan lani pol leta preživel v Čečeniji in Dagestanu.