Svet

V zrušenju stavbe vsaj 70 mrtvih

STA / S.R.
24. 4. 2013, 11.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na obrobju bangladeške prestolnice Daka se je danes zrušila osemnadstropna poslovna stavba in pod sabo pokopala več deset ljudi. Po zadnjih podatkih je umrlo vsaj 70 ljudi, nek zdravnik pa je poročal celo o 82 smrtnih žrtvah.

Reuters
Zrušenje stavb je v Bangladešu žal zelo pogosto.

Več sto ljudi je bilo ranjenih. V stavbi so se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nahajale trgovine in tovarne z oblačili. Reševalcem in gasilcem je pri iskanju morebitnih preživelih na pomoč priskočila tudi vojska.

Lokalni mediji poročajo o več kot 70 mrtvih in več sto ljudeh, ki so še vedno ujeti pod ruševinami, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Zdravnik v bližnji bolnišnici Hiralal Roy je za AFP dejal, da je 700 ranjenih. Največji delež mrtvih naj bi sicer predstavljale ženske, ki so delale v tovarnah.

Stavba je imela podzemno garažo, banko v pritličju, trgovine v prvem nadstropju in tovarne v zgornjih nadstropjih. Zakaj se je zrušila, ni znano, naj bi pa na njej v torek odkrili razpoko, poroča britanski BBC. Lokalne oblasti so nato lastnike posvarile, naj v stavbo ne spuščajo ljudi, a so opozorilo očitno preslišali.

V Bangladešu so sicer zrušenja stavb pogosta. V obubožani državi namreč pogosto obidejo pravila glede varne gradnje, tudi ko gradijo večnadstropne stavbe. Leta 2005 se je na istem območju zrušila neka tovarna, pri čemer je umrlo več kot 70 ljudi.