Svet

Parlament dokončno potrdil zakon o istospolnih porokah

STA / S.R.
23. 4. 2013, 18.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Spodnji dom francoskega parlamenta, narodna skupščina, je danes v drugem, zadnjem branju potrdila zakon, ki bo istospolnim partnerjem omogočil poroko in posvojitev otrok.

Reuters

S tem je francoski parlament dokončno potrdil zakon, ki je v Franciji močno razburkal javnost in sprožil tudi množične proteste.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je za zakon glasovalo 331 poslancev, 225 pa jih je bilo proti. V prvem branju 12. februarja je zakon podprlo 329 poslancev, proti pa ji je bilo 229. Senat je zeleno luč zakonu prižgal 12. aprila.

Ministrica za pravosodje Christiane Taubira je odločitev parlamenta že označila za zgodovinsko. "Daje nove pravice, odpravlja diskriminacijo in priča o spoštovanju naše države do institucije zakonske zveze," je dejala v izjavi po sprejetju zakona. "Ta zakon svetli horizonte mnogih naših državljanov, ki so jim bile te pravice prikrajšane," je dodala.

Zakon mora zdaj podpisati še predsednik Francois Hollande, da bi začel veljati, pa ga morajo tudi objaviti v uradnem listu, kar je oboje pravzaprav le še formalnost. A opozicijski poslanci desnih strank so že napovedali ustavno pritožbo.

Ustavni svet naj bi imel mesec dni časa za odločitev, ali je zakon morda v nasprotju s francosko ustavno ureditvijo, nasprotniki zakona pa upajo, da bodo medtem prisilili Hollanda, ki je sicer vseskozi goreč zagovornik zakona, da ga ne podpiše.

Zakon je sicer sprožal burne razprave in ulične proteste, ki so se občasno sprevrgli tudi v nasilje. Reforma omenjene zakonodaje je Francoze tudi razdelila na tiste, ki zakon podpirajo, in tiste, ki mu nasprotujejo.

Na ulicah Pariza se je v nedeljo zbralo več deset tisoč nasprotnikov zakona. V zadnjem tednu so nasprotniki zakona protestirali tudi nasilno, spopadali so se s policijo in zažigali avtomobile. Policija je zato tudi danes pred glasovanjem močno poostrila varnost pred narodno skupščino.