Svet

V Kanadi preprečili teroristični napad

STA / A.M.
23. 4. 2013, 08.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kanadska policija je v ponedeljek sporočila, da je aretirala 30-letnega Čiheba Esegajra in 35-letnega Raeda Jaserja, ki sta skušala izvesti teroristični napad na potniško železnico v Torontu.

Reuters

Kraljevska konjeniška policija, ki je nekaj podobnega kot ameriški FBI, ni sporočila, od kod moška prihajata. Povedali so le, da nista kanadska državljana. Napad naj bi načrtovala s podporo "elementov" teroristične mreže Al Kaida v Iranu, čeprav policija pravi, da ni nobenih dokazov, da bi šlo za terorizem s pomočjo države.

Moška sta obtožena zarote za napade in umore v povezavi s teroristično skupino. Glavna načelnica konjeniške policije Jennifer Strachan je zatrdila, da je bil napad šele v fazi načrtovanja in da ni bilo neposredne nevarnosti. Izdali naj bi ju pripadniki njune skupnosti v Kanadi, vendar policija ni povedala, za katero skupnost gre.

Pri preiskavi so sodelovale tudi ameriške policijske agencije. Kanada se sicer po 11. septembru 2001 tako kot v ZDA ukvarja s poskusi napadov. Pred nekaj meseci so med pobitimi islamskimi skrajneži, ki so zavzeli črpališče plina v Alžiriji, odkrili trupli dveh kanadskih državljanov Alija Medleja in Xristosa Katsiroubasa.

Kanadska policija je leta 2006 onemogočila oziroma preprečila načrtovane napade na borzo v Torontu, sedež tajne službe in vojaško oporišče. Teroristi so napade načrtovali, da bi dosegli umik kanadske vojske iz Afganistana.