Svet

Po svetu obeležujejo dan knjige in avtorskih pravic

STA / A.M.
23. 4. 2013, 08.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po vsem svetu bodo na današnji dan s pestrim dogajanjem pospremili svetovni dan knjige in avtorskih pravic..

Reuters
Dan je priložnost za praznovanje prispevka avtorjev in knjig k globalni kulturi, prav tako pa je posvečen opominjanju na pomembnost upoštevanja avtorskega prava v povezavi s knjigami, piše na spletni strani Unesca.

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je v letošnji poslanici zapisala, da dan ponuja možnost za razmislek o tem, kako bi skupaj učinkoviteje širili kulturo pisane besede, da bi vsi imeli dostop do nje, tudi s programi za opismenjevanje in s podporo založništvu, knjigarnam, knjižnicam in šolam. "Pri širjenju izobraževanja, znanosti, kulture in informacij so knjige povsod po svetu naše zaveznice," je opomnila.

Prav tako pa je svetovni dan knjige dan za predajo Unescovega naziva svetovne prestolnice knjige. Lani ga je nosil armenski Erevan, letos pa ga prevzema glavno mesto Tajske Bangkok. Kot je pojasnila Bokova, mu je ta čast pripadla kot podpora programu za promocijo branja med mladimi in socialno ogroženimi posamezniki, ki ga izvajajo v mestu. Ljubljana je bila svetovna prestolnica knjige leta 2010.

Unesco je 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic razglasil leta 1995. To je tudi dan, ko so se rodili ali umrli nekateri velikani svetovne literature, kot so Miguel de Cervantes, Vladimir Nabokov in William Shakespeare.

Na ta dan po vsemu svetu organizirajo dogodke, s katerimi slavijo moč knjig pri združevanju kultur in posameznikov ter sanjah o boljši prihodnosti. V Ljubljani in Mariboru bodo dan proslavili z literarnima maratonoma, z različnimi prireditvami, tudi v sklopu Slovenskih dnevov knjige, pa ga bodo obeležili še drugod po Sloveniji.