Svet

V spopadih v Nigeriji preko 180 mrtvih

STA / S.R.
22. 4. 2013, 13.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V silovitih spopadih med vojsko in domnevnimi islamisti je na severu Nigerije umrlo več deset ljudi, so danes sporočile oblasti.

Newser

Strelski spopadi so odmaknjeno mestece Baga blizu meje s Čadom zajeli v petek in prisilili številne prebivalce v beg. Baga leži v nigerijski državi Borno, ki velja za dom skrajne islamske skupine Boko Haram.

Po navedbah lokalnih prebivalcev so spopadi izbruhnili, potem ko je vojska obkolila mošejo, v kateri naj bi se skrivali islamski skrajneži. Sledilo je streljanje, med katerim naj bi islamisti uporabili tudi granate, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V spopadih je bilo po navedbah vlade ubitih več deset ljudi. Medijska poročila, da naj bi bilo mrtvih prek 180, pa je predstavnik vojske na območju ostro zavrnil.

Prebivalci kraja so se vrnili šele v nedeljo popoldne in naleteli na ogromno škodo. Požar je uničil številne domove in tržnico. Območje bosta danes obiskali tudi ekipi Rdečega križa in nacionalne agencije za izredne razmere.

Baga leži okoli 150 kilometrov severovzhodno od prestolnice Borna Maidugurija. Slednjega je Boko Haram, ki je od leta 2009 v severni in osrednji Nigeriji izvedel več deset napadov, uporabljal kot svojo bazo. A številni pripadniki skupine naj bi se po obsežni operaciji vojske v mestu zatekli v bolj odmaknjene dele države.