Svet

Obdavčili bodo tudi humanitarne organizacije

STA / S.R.
22. 4. 2013, 13.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tudi humanitarne organizacije, zasebne šole in zavarovalnice bodo morale po novem nositi breme sanacije ciprskega bančnega sistema.

Reuters

Kot je danes sporočil ciprski finančni minister Haris Georgiades, bodo izgubile 27,5 odstotka bančnih vlog nad 100.000 evrov. Proste tovrstnih posegov bodo tako ostale le še vloge države, mest in občin.

Pred tem je ciprska centralna banka zatrjevala, da omenjenih ustanov ne bo prizadel davek na bančne vloge. A kot je za ciprski nacionalni radio danes pojasnila njena predstavnica, je cilj tega ukrepa razbremeniti ostale varčevalce ciprskih bank.

Ciper je v zameno za pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada v višini deset milijard evrov pristal na ukinitev druge največje banke Laiki ter odpis velikega dela zavarovanega dolga in nezavarovanih bančnih vlog v največji banki Bank of Cyprus.

Klienti Bank of Cyprus so tako že izgubili 37,5 odstotka tistega dela njihovih vlog, ki presega 100.000 evrov, še 22,5 odstotka vlog nad 100.000 evrov pa ostaja zamrznjenih. Vsega skupaj bi lahko varčevalci izgubili do 60 odstotkov vlog. Prav to naj bi želela vlada z obdavčitvijo bančnih vlog humanitarnih organizacij in zasebnih šol omiliti.