Svet

V Paragvaju volijo predsednika države

STA / S.R.
21. 4. 2013, 17.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Paragvajci danes na voliščih izbirajo novega predsednika države, potem ko je junija lani zgornji dom parlamenta odpoklical s položaja predsednika Fernanda Luga.

Reuters
Bivši predsednik Fernando Lugo.

Državo je v vmesnem času vodil njegov podpredsednik Federico Franco.

Poslanci so Luga odstavili zaradi "slabega opravljanja nalog" po nasilju, ki je izbruhnilo ob deložaciji skupine kmetov, ki so zasedli neko zasebno farmo, in terjalo 17 življenj. Jezni odzivi na potezo parlamenta so takrat prihajali ne samo iz Paragvaja, ampak tudi iz drugih držav Latinske Amerike.

Zmagi sta najbližje kandidata strank, ki sta vodili sporno odstavitev predsednika. Eden od njiju je 57-letni tobačni magnat in kandidat stranke Colorado Horacio Cartes, ki je državo vodila vse od časov diktatorskega režima generala Alfreda Stroessnerja (med letoma 1954-1989) pa do izvolitve Luge leta 2008. Še pred nekaj tedni je veljal za zelo verjetnega zmagovalca, v javnomnenjskih raziskavah pa je imel pred nasprotniki okoli deset odstotnih točk prednosti.

V zadnjih tednih pa se je Cartesu močno približal 50-letni Efrain Alegre, kandidat liberalne stranke začasnega predsednika Franca. Ta je svoje možnosti za izvolitev povečal s sklenitvijo zavezništva z nacionalistično stranko Unace. Njen kandidat Lino Oviedo je namreč februarja umrl v helikopterski nesreči.

Cartes je sicer zavezništvu očital korupcijo. Do sklenitve naj bi namreč prišlo komaj zatem, ko je država od vodilnih politikov stranke Unace odkupila 6000 hektarjev zemljišč za okoli 8,8 milijona evrov. Franco je obtožbe zanikal.

Volitve spremlja okoli 300 mednarodnih opazovalcev iz Organizacije ameriških držav (OAS), Združenja južnoameriških držav (Unasur), EU in drugih organizacij. Na volišča je pozvanih okoli 3,5 milijona volilnih upravičencev, na zadnjih predsedniških volitvah leta 2008 pa je bila udeležba 65,4-odstotna.

Volišča se bodo zaprla ob 22. uri po srednjeevropskem času, prve neuradne rezultate pa je mogoče pričakovati že dve uri kasneje.

Na volitvah pa ne izbirajo le predsednika, pač pa tudi podpredsednika, člane parlamenta, guvernerje in poslance za parlament južnoameriške gospodarsk