Svet

Kavkaški uporniki zavračajo povezavo z napadom v Bostonu

STA / S.R.
21. 4. 2013, 17.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Uporniki s severnega Kavkaza so danes na spletu zanikali kakršno koli povezavo s terorističnim napadom na ponedeljkovem bostonskem maratonu, ki sta ga osumljena dva mladeniča, po rodu Čečena.

Reuters

Sporočili so, da ne vodijo operacij proti ZDA, pač pa zgolj proti Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kavkaška uporniška organizacija Vilajat Dagestan je danes zatrdila, da njihovi borci ne izvajajo vojaških aktivnosti proti ZDA. "Borimo se izključno proti Rusiji, ki ni odgovorna le za okupacijo Kavkaza, pač pa tudi za pošastne zločine proti muslimanom," navaja izjava, objavljena na spletni strani kavkacenter.com.

S tem so se odzvali na poročanje ameriških medijev, da FBI preučuje morebitno povezavo med osumljencema za ponedeljkov teroristični napad v Bostonu, Džoharja in Tamerlana Carnajeva, s skupino Kavkaški emirat, ki jo vodi vodja čečenskih islamistov Doku Umarov. Še posebej naj bi oblasti zanimala točno določena veja gibanja, Vilajat Dagestan.

Tudi ruske oblasti so sporočile, da preverjajo povezave obeh bratov z uporniki, a da zaenkrat o tem niso našle nobenih dokazov. "Trenutno nimamo nobene zanesljive informacije o povezavi bratov Carnajev z gibanjem Kavkaški emirat," je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal nek neimenovani ruski vir.