Svet

Nove priprave Severne Koreje na izstrelitev raket

STA / S.R.
21. 4. 2013, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Južna Koreja je v Severni Koreji zaznala nove priprave za potencialno izstrelitev raket, so danes razkrili južnokorejski vojaški viri.

Reuters

Satelitski posnetki namreč kažejo, da je Pjongjang na vzhodno obalo premaknil še dve mobilni izstrelišči, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nova izstrelišča so se na vzhodni obali pojavila po 16. aprilu. "Vojska podrobno spremlja priprave Severne Koreje na izstrelitev raket," je poudaril vir.

Potem ko so prve obsežnejše premike mobilnih izstrelišč na ozemlju Severne Koreje opazili v začetku aprila, so v Seulu menili, da se severna soseda morda pripravlja na testno izstrelitev ob 101. obletnici rojstva ustanovitelja države Kima Il Sunga. A je obletnica 15. aprila minila brez incidentov.

Južnokorejska vojska je sicer v stanju visoke pripravljenost vse od konca marca, ko je Severna Koreja svojim raketnim enotam ukazala stanje popolne bojne pripravljenosti. "Dokler ta ukaz ostaja veljaven, obstajajo možnosti, da bi lahko Severna Koreja izstrelila raketo," je za dpa še dejal vir.

Severna Koreja je v začetku marca objavila, da prekinja premirje in druge dvostranske sporazume s svojo južno sosedo. Za ta korak se je odločila v znak protesta zaradi skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje. Režim v Pjongjangu je med drugim zagrozil tudi, da bo z jedrskim orožjem napadel ameriške cilje.