Svet

Odnosi med Hrvati in Slovenci vedno pred politiko

STA/R.S.
20. 4. 2013, 13.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je danes v Zagrebu sprejel Zelenega Jurija v organizaciji Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva sprejel Zelenega Jurija.

Reuters

Ob tem je poudaril, da so bili odnosi med državljani obeh držav vedno pred politiko, prav zato pa je tudi politika našla rešitev, zaradi katere bo Hrvaška julija postala članica EU.
"Če je bilo kar nekaj razprav, ali ima Zeleni Jurij hrvaški ali slovenski potni list, bodo sedaj ti dvomi zagotovo odpadli - meje ne bo več," je ob sprejemu poudaril Josipović. Društvu slovensko-hrvaškega prijateljstva se je zahvalil za njihovo delo.
"Vi ste dokaz, da so bili odnosi med državljankami in državljani z ene in druge strani meje vedno pred politiko, in to je dobro. Zato je tudi politika našla rešitev in zato bomo od 1. julija skupaj v EU," je menil hrvaški predsednik. Josipović je prepričan še, da bo vstop Hrvaške v EU koristil obema državama, ki imata številne skupne interese.
Slovenski veleposlanik na Hrvaškem Vojko Volk pa je odnose med državama primerjal prav s prihodom pomladi. Čeprav je bilo precej razlogov za zaskrbljenost, je na koncu pomlad zmagala, zima pa izgubila, je poudaril.