Svet

Papež Frančišek znižal plače

STA/R.S.
20. 4. 2013, 13.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Papež Frančišek se je odločil zmanjšati prihodke vodilnih cerkvenih mož v vatikanski banki IOR.

Reuters

Pet kardinalov, ki sedijo v nadzorni komisiji banke, tako letno ne bo več prejemalo letnega dodatka v višini 25.000 evrov, pisanje časnika Il Messaggero povzema avstrijska tiskovna agencija APA.
Odločitev naj bi sprejeli na zasedanju nadzorne komisije, na kateri je bila na dnevnem redu predstavitev bilance za leto 2012. Mesečni prihodek kardinalov, ki znaša okoli 5000 evrov, sicer ostaja nespremenjen.
Spremembe pa bodo veljale tudi za uslužbence Vatikana, ki bodo lahko pozabili na doslej običajni dodatek za uspešnost. Sedaj bodo namesto rednega dodatka denar raje namenili za posebne projekte, še poroča APA.
Vatikan je v zadnjih mesecih obljubljal, da bo poskrbel za večjo preglednost finančnih poslov in sprejel dodatne korake, s katerimi bi svoje delovanje uskladil z evropskimi standardi pri boju proti pranju denarja, financiranju terorizma in davčnim utajam.
Julija lani je sicer Vatikan opravil prvi test na poti pridružitve državam, ki izpolnjujejo mednarodna pravila finančnega poslovanja. Odbor strokovnjakov Sveta Evrope za ocenjevanje ukrepov proti pranju denarja in financiranju terorizma Moneyval ga je ocenil pozitivno pri devetih od 16 ključnih priporočil.
Potrebnega pa bo še veliko dela, da se bo Vatikan znašel na belemu seznamu držav, ki izpolnjujejo mednarodna priporočila o finančni transparentnosti.