Svet

Britanci s tožbo nad evropski davek na finančne transakcije

STA/R.S.
20. 4. 2013, 12.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Velika Britanija je pri Sodišču EU vložila tožbo proti načrtovani uvedbi davka na finančne transakcije v enajstih članicah EU, tudi v Sloveniji.

Reuters

Britanci trdijo, da je predlog, ki ga je februarja razgrnil Bruselj, nepravičen do držav, ki davka nočejo uvesti.
"Nismo načelno proti davku na finančne transakcije, a smo zaskrbljeni zaradi nekaterih čezmejnih vidikov predloga, ki je na mizi," je v petek ob robu spomladanskega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v Washingtonu dejal britanski finančni minister George Osborne.
Evropska komisija je v predlogu za uvedbo davka predlagala, naj bo trgovanje z delnicami in obveznicami obdavčeno po najmanj 0,1-odstotni stopnji, z izvedenimi finančnimi proizvodi pa po najmanj 0,01-odstotni stopnji.
Ostaja tudi "načelo stalnega prebivališča oziroma sedeža". To pomeni, da bo davek treba plačati, če ima katera koli stranka v transakciji sedež v sodelujoči državi članici, ne glede na to, kje se transakcija izvede. In prav to določilo je sporno za Britance, ki želijo v prvi vrsti zaščititi londonsko finančno središče City.
Evropska komisija sicer poteze še ni želela komentirati, saj uradne pritožbe s strani Londona še ni prejela. So pa v komisiji za britanski časnik Financial Times dejali, da je predlog uvedbe davka primeren in v skladu z evropskimi pogodbami.