Svet

Obama in Putin za krepitev sodelovanja v boju proti terorizmu

STA/R.S.
20. 4. 2013, 10.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Rusija in ZDA sta se po ponedeljkovem terorističnem napadu na maratonu v Bostonu zavzeli za krepitev sodelovanja na področju boja proti terorizmu.

Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama se je ruskemu kolegu Vladimirju Putinu tudi zahvalil za pomoč, ki jo je Rusija ZDA nudila po bostonskem napadu.
Po navedbah Bele hiše je Putin poklical Obamo in znova izrazil sožalje "ob tragični izgubi življenj v Bostonu". Obama se mu je zahvalil in "pohvalil tesno sodelovanje, ki so ga ZDA prejele s strani Rusije v boju proti terorizmu, tudi neposredno po bostonskem napadu". Ameriške oblasti so sicer kot glavna osumljenca prepoznale dva mladeniča čečenskih korenin.
Po navedbah Kremlja sta obe strani izpostavili interes za krepitev "tesnega sodelovanja" ruskih in ameriških enot v boju proti mednarodnemu terorizmu. "Mislim, da bosta naši obveščevalni službi vzdrževali stike," je v ločeni televizijski izjavi pojasnil Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.
Putin naj bi sicer Obamo klical prav v času, ko je ameriška policija v predmestju Watertowna obkolila 19-letnega Džoharja Carnajeva, osumljenega terorističnega napada na bostonskem maratonu, ki je terjal tri življenja. Drugega osumljenca, Džoharjevega 26-letnega brata Tamerlana, je policija ubila v strelskem spopadu v petek zgodaj zjutraj.
Brata sta bila po rodu Čečena, so sporočile ameriške oblasti. V Rusiji so napad v Bostonu vzeli še posebej resno zaradi dejstva, da bo država leta 2014 v Sočiju gostila zimske olimpijske igre. Napad je bil "veliko svarilo", so pred dnevi ocenili v Moskvi in sprejeli odločitev, da okrepijo varnost pred igrami v Sočiju kar osem mesecev pred njihovim začetkom.