Svet

Bersani bo odstopil

STA/R.S.
20. 4. 2013, 10.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodja italijanske leve sredine Pier Luigi Bersani je po petkovem neuspehu njegovega kandidata za predsednika republike Romana Prodija, ki ga niso podprli niti nekateri člani njegove Demokratske stranke, napovedal odstop.

Reuters

Za danes je napovedano peto glasovanje o predsedniku republike, ki pa, kot vse kaže, znova ne bo prineslo novega predsednika.
Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, je bil Bersani po petkovih volitvah, na katerih je Prodi dobil le 395 od potrebnih 504 glasov, čeprav ima Bersanijevo zavezništvo skupaj 498 volilnih glasov, besen. Tiste, ki kandidature niso podprli, je označil za izdajalce.
S čela stranke bo Bersani odstopil po izvolitvi novega italijanskega predsednika, ki pa na današnjem petem glasovanju očitno še ne bo izvoljen. Po zadnjih napovedih bodo namreč tako Bersanijevi demokrati kot desnosredinska Severna liga oddali prazne glasovnice, Ljudstvo svobode Silvia Berlusconija pa sploh ne namerava sodelovati na glasovanju.
S tem naj bi skušali pridobiti nekaj časa, da bi poiskali novega kandidata. Ta naj bi imel "institucionalen profil", da bi ga lahko podprlo čim več političnih skupin, še poroča Ansa.