Svet

Čečenija zavrača povezave s terorističnima osumljencema

STA / S.R.
19. 4. 2013, 16.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čečenija je danes zavrnila povezave s terorističnima osumljencema v ZDA, ki naj bi bila odgovorna za ponedeljkovi eksploziji na bostonskem maratonu.

Reuters
Čečenski predsednik Ramsan Kadirov.

"Osebi, ki jima v Bostonu očitajo kazniva dejanja, nimata nobenih povezav s Čečenijo," je dejal tiskovni predstavnik čečenskega predsednika Ramsana Kadirova, Alvi Karimov.

Tamerlan in Džohar Carnajev sta po navedbah iz Čečenije to državo na severu Kavkaza zapustila že v otroških letih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V sosednjem Dagestanu pa je ravnatelj neke šole v Mahačkali, Temurmagomed Davjodov dejal, da brata pozna, ko sta kratek čas bivala tam. Begunska družina naj bi regijo zapustila leta 2002, je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal ravnatelj. Dagestansko notranje ministrstvo je sporočilo, da nima nobenih podatkov o morebitnih kaznivih dejanjih družine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po napadu ameriškemu predsedniku Baracku Obami že ponudil pomoč pri razjasnitvi okoliščin eksplozije.

Po poročanju ameriških medijev je 26-letni Tamerlan po policijskemu zasledovanju, med katerim je prišlo do streljanja in eksplozij, podlegel poškodbam v bolnišnici, njegov brat, 19-letni Džohar pa je še na begu.

V ponedeljkovi eksploziji na bostonskem maratonu so umrle tri osebe, več kot 180 ljudi je bilo ranjenih.