Tako vodja Demokratske stranke Pier Luigi Bersani kot njegov nasprotnik z desnega pola Silvio Berlusconi sta v sredo jasno povedala, da bosta na volitvah, ki se pričnejo danes, podprla kandidaturo 80-letnega Marinija.

Sredi politične krize se v Italiji danes začenjajo volitve naslednika Giorgia Napolitana na predsedniškem stolčku. Predsednika bodo volili predstavniki obeh domov parlamenta in 20 italijanskih dežel, skupno 1007 predstavnikov.

V prvih treh krogih je za izvolitev posameznega kandidata potrebna dvotretjinska večina, nato pa zadostuje že absolutna večina.

Glede podpore Marinija so sicer v Bersanijevi levosredinski koaliciji razdeljeni, podpreti naj bi ga nameravali le dve tretjini poslancev. A kot piše avstrijska tiskovna agencija APA, bi bil lahko Marini s pričakovano podporo sredinske stranke odhajajočega premiera Maria Montija izvoljen že v prvem krogu.

Gibanje Pet zvezd Beppeja Grilla v boj pošilja profesorja prava Stefana Rodoto.

Napolitanov naslednik bo imel pomembno nalogo, da bodisi razpiše predčasne volitve bodisi doseže oblikovanje vlade. Bersani je bil pri tem neuspešen. Na volitvah konec februarja je sicer njegova koalicija zmagala, a ostala brez večine v zgornjem domu parlamenta.