Svet

Titovi sefi: zlato, diamanti in devize

STA / S.R.
16. 4. 2013, 10.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potem ko so v Srbiji prejšnji teden odprli sefe srbske narodne banke, v katerih je takratno predsedstvo bivše SFRJ pred tremi desetletji shranilo stvari Josipa Broza Tita, je sedaj v javnost prišel seznam predmetov, ki so se v sefih nahajali.

Reuters

Največ je bilo zlata, pa dragih predmetov in deviz. Vsebina sefov, ki so jih v četrtek v Srbiji odprli ob prisotnosti tričlanskega državnega zastopstva po pooblastilih srbskega predsednika Tomislava Nikolića, je po odprtju ostala neznana. Sedaj pa je srbski portal Danas.rs razkril popis predmetov.

V sefih se je med drugim nahajalo dobrih 29 kilogramov zlata v palicah in v prahu, pa 149 predmetov iz zlata, briljantov in diamantov, ki so pripadali družini Karađorđević. Država je odkrila še različne zlatnike, numizmatične kovance, vrednejše predmete ter posodo. V sefih je bilo spravljenih tudi več deviz v gotovini - več kot 26.000 ameriških dolarjev, 36.000 nemških mark in 2200 danskih kron.

Sefe so odprli na pobudo beograjskega sodišča, na katerem poteka zapuščinska razprava članov Titove družine. Ob odprtju sicer ni bilo ne predstavnikov sodišča in ne odvetnikov Brozovih sorodnikov in dedičev, zaradi česar je Titova vnukinja Svetlana Broz napovedala tožbo proti Nikoliću.

V skladu z odločitvijo predsedstva SFRJ je sicer mogoče, da se del Titove lastnine pretvori v zlate rezerve ali se proda na dražbi.