Svet

Grozljivo: Zapor po kitajsko

Gorazd Suhadolnik
15. 4. 2013, 22.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bo poročilo o grozljivih razmerah v kitajskem delovnem taborišču končno sprožilo spremembe?

Reuters
Kazni za neposlušne so okrutne.

Kitajska revija Lens je objavila poročilo o zlorabah v zloglasnem delovnem taborišču, kar pa bi lahko odločilno vplivalo na kampanjo za odpravo dela kaznovalnega sistema, za katerega vlada napoveduje skorajšnje spremembe.

Poročilo opisuje mukotrpno delo, ki ga morajo opravljati zapornice v delovnem taborišču Masandžija na severovzhodu Kitajske, pa tudi kazni, če prekršijo pravila oziroma ne dosežejo proizvodnih kvot pri dodelavnih delih za oblačilno industrijo - rezanju tkanin, luknjanju gumbov, šivanju in likanju oblačil.

Poročilo s pričanji bivših zapornic, tožilcev in uradnikov iz delovnega taborišča navaja, kako zapornice zaklepajo v obupno majhne samice, jih mučijo z električnimi palicami, jih s široko raztegnjenimi rokami priklepajo na dvoposteljna ležišča in vežejo na klopi, tako da s hrbtom visijo čeznje, roke in noge pa imajo vklenjene. 

Presenečenje za same Kitajce 

Zlorabe v delovnih taboriščih so javno sicer že na splošno znane, Kitajce pa so šokirali podrobni opisi v poročilu. Objavljeni v reviji z nizko naklado, so vzbudili množično pozornost, ko so ga povzeli največji kitajski spletni portali. Nemudoma je sledila cenzura in zdaj je poročilo mogoče najti le še na manjših spletnih straneh.

Poročilo je spodbudilo neodvisne pravne strokovnjake in aktiviste za človekove pravice, da so okrepili javne zahteve za ukinitev kaznovalnih centrov, ki jih uradno imenujejo prevzgojne delovne ustanove. Pravosodno ministrstvo v Liaoningu, pokrajini, v kateri je domicil Masandžije, je posredovalo poizvedbe ministrstvu za propagando, ki pa ni odgovorilo. 

Reuters
Med delovnimi premori je čas za množične prevzgojne nauke.

V zapor brez preiskave 

Podatki o razmerah v Masandžiji so bili objavljeni v vročici razprav o tem, kako in kdaj izvesti reformo osovražene kaznovalne prakse. Delovna prevzgoja sicer zavzema manjši del kitajskega kaznovalnega sistema, policiji pa omogoča, da brez sodne preiskave zapre državljana za štiri leta. Kritiki trdijo, da v zadnjih letih policija ta način kaznovanja čedalje pogosteje uporablja za utišanje državljanov, ki se pritožujejo zaradi krivic s strani lokalnih uradnikov. Novo vodstvo kitajske komunistične partije je obljubilo, da bo do konca leta vzpostavilo nov kaznovalni sistem. 

Evro na mesec 

»Dvomim, da vrhovni voditelji vedo, kaj se dogaja v resnici,« pravi profesor prava z univerze v mestu Tiandžin. »Če trditve v poročilu držijo, bodo učvrstile vladno odločnost, da reši ta problem.«

Opis zlorab v poročilu je enak pričanjem članov duhovnega gibanja Falun Gong, ki so že pred več kot desetimi leti zatrjevali, da je Masandžija eden izmed najbolj nasilnih centrov za prevzgojo pripadnikov njihovega 'kulta'.

Konec lanskega leta je televizija Fox poročala o Američanki, ki je v škatli z igračo našla pismo, ki naj bi ga napisal zapornik iz Masandžije. »Vsi, ki delajo tukaj, garajo po 15 ur na dan, tudi ob sobotah in nedeljah. Če se uprejo, jih čaka kazen – nad njimi se znesejo fizično ali psihično,« je pisalo v pismu.

Pri reviji Lens trdijo, da je poročilo pripravljeno na podlagi dnevnikov in pritožb zapornic, ki so pričevanja iz delovnega taborišča pretihotapile v telesnih odprtinah in v kosih mila.

V poročilu je opisan tudi kazenski delovnik. Delo bi moralo biti omejeno na šest ur na dan in bi moralo biti pošteno nagrajeno. Toda kaznjenke morajo redno delati veliko več, za to pa na mesec dobijo 10 juanov -  malenkost več kot en evro. 

Reuters
Na Kitajskem vas lahko policija brez preiskave zapre za štiri leta.