Svet

Francoski ministri prvič razkrili svoje premoženje

STA / A.M.
16. 4. 2013, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Francoski ministri so prvič v zgodovini države javnosti razkrili svoje premoženje. Poročila o premoženjskem stanju 37 ministrov in premiera Jeana-Marca Ayraulta so objavili na posebej za ta namen ustanovljeni spletni strani.

Reuters
Ministri so morali razkriti premoženje o svojem imetju, delnicah, življenjskih zavarovanjih in vozilih. Podatki so pokazali, da je med najbogatejšimi zunanji minister Laurent Fabius, ki ima v lasti tri nepremičnine v skupni vrednosti 3,9 milijona evrov. Premier Ayrault ima medtem v lasti dve hiši in garažo.

Francoski predsednik Francois Hollande želi z razkritjem premoženja ministrov obnoviti zaupanje v svojo vlado. Tega je med drugim močno zamajal nekdanji minister za proračun Jerome Cahuzac, ki je po marčnem odstopu priznal, da ima že približno 20 let bančni račun v Švici in je bil zato obtožen davčne utaje.

Številni kritiki poteze so na drugi strani sicer svarili, da je lahko razkritje premoženja ministrov, med katerimi je domnevno tudi več milijonarjev, lahko dvorezen meč.

Svojega premoženja pa danes ni razkril Hollande, saj ga je razkril že maja lani ob imenovanju za predsednika. Hollande je takrat navedel, da ima za 1,17 milijona evrov premoženja, vključno s hišo v mestu Mougins in dve stanovanji v Cannesu. Ob tem francoski predsednik mesečno odšteje 1500 evrov za odplačevanje posojil.

V Franciji je premoženje posameznikov doslej veljalo za tajno. Do Hollandove odločitve so bili zato kritični številni politiki tako z levice kot z desnice. Francoski premier sicer namerava do konca meseca predlagati zakon, s katerim bi obveznost razkritja premoženja razširili na poslance, vendar lahko pri tem računa na velik odpor.

Vodja konservativne stranke Unija za ljudsko gibanje (UMP) Jean-Francois Cope je tako danes poudaril, da bo razkrivanje podatkov le ustvarjalo nove napetosti v francoski družbi. "Edina posledica tega voajerizma bo ta, da določeno število ljudi - poslovnežev, umetnikov, profesionalcev - ne bo več želelo sodelovati v javnem življenju," je menil.