Svet

Severna Koreja obeležila obletnico rojstva Kim Il Sunga

STA / S.R.
15. 4. 2013, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja je danes obeležila 101. rojstni dan ustanovitelja države Kim Il Sunga.

Reuters
Levo ustanovitelj države Kim Il Sung in njegov sin Kim Jong Il.

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je ob tej priložnosti obiskal mavzolej Kumsusan v Pjongjangu, kjer ležita balzamirani trupli njegovega deda Kim Il Sunga in očeta Kim Jong Ila.

Tuji mediji so ugibali, da bi Severna Koreja ob obletnici utegnila opraviti test rakete srednjega dosega. Južnokorejski obrambni minister Kim Kwan Jin je danes izjavil, da je severnokorejski režim pripravljen na izstrelitev rakete, vendar pa ni nobenih znamenj, da bi se pripravljal na vojno.

Čeprav Pjongjang še ni izstrelil rakete, so oblasti v Seulu pripravljene na "dolgotrajno raketno krizo". "Severna Koreja bi lahko kadarkoli izstrelila rakete, zato naša vojska pozorno spremlja premike severnokorejske vojske," je sporočil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Kim Min Seok.

Južnokorejski zunanji minister Yun Byung Se pa je medtem severnokorejsko vodstvo pozval, naj izvede reforme in konča začaran krog groženj, sicer je preživetje režima pod vprašajem.

Ameriški državni sekretar John Kerry je medtem v Tokiu, kjer nadaljuje azijsko turnejo, dejal, da mora Severna Koreja narediti "odločne korake" v smeri denuklearizacije.

"ZDA so odprte za verodostojna pogajanja o denuklearizaciji, vendar je breme na Pjongjangu," je dejal po pogovorih z japonskim vodstvom.