Svet

Zelo nizka udeležba na hrvaških volitvah v Evropski parlament

STA/ M.V.
14. 4. 2013, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Hrvaškem so ob 19. uri zaprli volišča, na katerih je dobrega 3,7 milijona volivcev lahko prvič izbiralo 12 hrvaških poslancev Evropskega parlamenta. Na zgodovinskih volitvah beležijo tudi zgodovinsko nizko udeležbo, saj je do 16. ure volilno pravico izkoristilo zgolj 445.000 polnoletnih hrvaških državljanov ali 14,63 odstotka.

Wikipedia

Predsednik državne volilne komisije Branko Hrvatin ne pričakuje, da se bodo podatki o volilni udeležbi bistveno spremenili, tako da bo udeležba precej nižja kot na referendumu o vstopu države v Evropsko unijo januarja lani, ko je bila 44-odstotna.

Hrvatin je povedal, da so volitve potekale mirno ter da sta bila zabeležena zgolj dva incidenta. Volivca sta žalila člane volilne komisije v Petrinji in v Berlinu v Nemčiji.

Dodal je, da bodo prve neuradne izide današnjih volitev objavili na podlagi malega vzorca preštetih glasovnic nekaj pred 22. uro na spletni strani komisije. Rezultate, na podlagi katerih bo mogoče sklepati na končne izide, pa bodo predstavili na novinarski konferenci opolnoči, je še napovedal.

Hrvaški mediji so poročali, da na voliščih ni bilo nobene gneče. Tisti državljani, ki niso želeli voliti in so sončno nedeljo izkoristili za druge dejavnosti, so večinoma izpostavili, da niso volili, ker nimajo zaupanja v politične elite.

Največ volivcev je do 16. ure na volišča prišlo v karlovški županiji, slabih 17,5 odstotka, najmanj pa v medžimurski županiji, slabih 12 odstotkov, je še sporočila volilna komisija na svoji spletni strani.

Ko gre za večja mesta na Hrvaškem, je največ volivcev, med 17 in 19 odstotkov glasovalo v Karlovcu, Gospiću, Požegi in Pazinu, najmanj pa v Zadru, slabih 12 odstotkov, ter v Splitu, slabih 13 odstotkov. V Zagrebu je bila udeležba 16-odstotna.

Hrvaškim poslancem, ki bodo danes izvoljeni v Evropski parlament, se bo mandat začel 1. julija, iztekel pa že čez dobro leto dni, saj bodo leta 2014 redne volitve v Evropski parlament v celotni EU, vključno s Hrvaško. Takrat bodo na Hrvaškem v skladu z novimi pravili volili le 11 poslancev, ki bodo imeli petletni mandat.