Svet

Kerry Japonski obljublja ameriško zaščito

STA/ M.V.
14. 4. 2013, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški državni sekretar John Kerry je danes med obiskom v Tokiu Japonski zagotovil, da jo bodo ZDA v primeru napada Severne Koreje zaščitile.

Reuters

"ZDA so zavezane obrambi Japonske," je dejal Kerry po pogovorih z japonskim kolegom Fumiom Kišido.

Kerry bo v Tokiu ostal do ponedeljka, ko se bo sestal tudi z japonskim premierom Šinzom Abejem, poročajo tuje tiskovne agencije.

Severna Koreja je sicer v petek zagrozila, da se bo vsak japonski poskus sestreliti severnokorejsko raketo "končal v jedrskih plamenih". "Če bo Japonska storila najmanjši korak, jo bo iskra vojne zadela prvo," so še sporočili v Pjongjangu.

Številni domnevajo, da bi utegnila Severna Koreja nov raketni poskus izvesti v ponedeljek, na obletnico rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga.

Kerry je bil v petek v Južni Koreji, v soboto pa v Pekingu, kjer je kitajske voditelje opozoril, da sta v primeru Severne Koreje v igri globalna in regionalna varnost. Zavzel se je za sodelovanje ZDA in Kitajske, da bi zmanjšali napetosti v regiji.

Kitajska je edina zaveznica Pjongjanga in velja za edino državo, ki bi lahko vplivala na severnokorejski režim.

Severni Koreji naj bi namreč zagotavljala 90 odstotkov vse uvožene energije in 80 odstotkov blaga iz uvoza kot tudi 45 odstotkov vse hrane.

A analitiki opozarjajo, da v Pekingu sicer pozivajo k zmanjšanju napetosti, vendar odnosov s Pjongjangom ne želijo preveč zaostriti. Bojijo se namreč padca režima, saj bi v tem primeru utegnilo priti do vala beguncev in združitve Korej.