Svet

Ponovno sojenje Mubaraku prekinjeno po nekaj sekundah

STA/ M.V.
13. 4. 2013, 13.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prva razprava ponovnega sojenja nekdanjemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku za smrt protestnikov med demonstracijami proti njegovemu režimu leta 2011 se je danes končal po le nekaj sekund, saj se je sodnik med kaotičnim zaslišanjem izločil iz postopka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters

Mustafa Hasan Abdala je primer poslal nazaj na prizivno sodišče, ki ga bo dodelilo drugemu sodišču. Med kaotičnim zaslišanjem so odvetniki civilne družbe vzklikali, da ljudstvo želi nekdanjega predsednika usmrtiti.

Isti sodnik je oktobra oprostil obtožene, ki so jim v ločenem procesu očitali, da so poslali plačance na kamelah in konjih, da zatrejo proteste proti Mubaraku.

Nekdanji predsednik je bil lani spoznan krivega korupcije in zlorabe položaja in bil obsojen na dosmrtno ječo. Vendar so proces pozneje razveljavljen zaradi postopkovnih napak. Tožilstvo mu očita, da je bil odgovoren za smrt 846 mirnih protestnikov.

Ob Muabarku pa so na zatožni klopi tudi nekdanji notranji minister Habib al Adli in njegovih šest pomočnikov.

84-letni Mubarak, ki se je med prejšnjim sojenjem branil iz bolniške postelje, je danes na sodišču deloval ponosen in bojevit, poroča francoska tiskovna agencija AFP.