Svet

Močan potres na Japonskem! Zaenkrat brez hujših posledic ...

STA/ M.V.
13. 4. 2013, 08.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V močnem potresu jakosti 6,3, ki je danes zgodaj zjutraj po lokalnem času stresel zahod Japonske, je bilo ranjenih najmanj 24 ljudi, o smrtnih žrtvah pa ne poročajo. Tudi hujše gmotne škode niso zabeležili, uničenih je bilo le nekaj hiš. Prav tako zaradi potresa niso razglasili nevarnosti cunamija, poročajo tuje tiskovne agencije.

Flickr

Potres je v petek okoli 22.30 po srednjeevropskem času stresel območje nedaleč od mesta Kobe v japonski prefekturi Hjogo. Prav to območje je leta 1995 opustošil silovit potres jakosti 7,2, ki je terjal več kot 6000 življenj.

Po podatkih japonskih meteorologov je bilo žarišče tokratnega potresa na globini 15 kilometrov. Po podatkih ameriškega geološkega centra USGS je šlo za potres jakosti 6,0 z epicentrom v globini le petih kilometrov.

Hujših posledic tokrat na srečo ni bilo. Preventivno so sicer začasno ustavili lokalni železniški promet ter zaprli plažo Osaka in letališče Kansai.

Tudi v jedrski elektrarni Oi - trenutno edini japonski nuklearki z reaktorji, priklopljenimi na omrežje - niso zabeležili nobenih težav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.