Svet

Ciper bo EU zaprosil za dodatno pomoč

STA / S.R.
12. 4. 2013, 12.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ciprski predsednik Nikos Anastasiades je danes napovedal, da bo EU zaprosil za dodatno pomoč za Ciper, ki poskuša izpolniti ostre pogoje mednarodne finančne pomoči.

Reuters
Ciprski predsednik Nikos Anastasiades in finančni minister Harris Georgiades.

Stroški reševanja države so poleg tega narasli za šest milijard evrov. Natančnih pojasnil glede oblike pomoči Anastasiades ni dal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O programu pomoči za Ciper bodo danes v Dublinu razpravljali finančni ministri evroobmočja. Anastasiades je v luči tega srečanja o potrebi po dodatni pomoči že govoril z evropskim komisarjem za denarne in gospodarske zadeve Ollijem Rehnom. Glavni razlog za kontakt z njim so bila "prizadevanja, da v trenutnih okoliščinah dosežemo največ, kar lahko", je pojasnil.

Pisal bo tudi predsedniku Evropske komisije Manuelu Barrosu in predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu. Pismo se bo nanašalo na "potrebo po spremembi politike EU do Cipra, tako da bi dobil dodatno pomoč v kritičnih časih, ki jih preživljamo zaradi gospodarske krize in ukrepov, h katerim smo obvezani," je dejal novinarjem.

Ciper je v četrtek potrdil, da so stroški reševanja države, ki so bili novembra lani ocenjeni na 17,5 milijarde evrov, narasli na 23 milijard evrov. Država je zdaj pred zahtevno nalogo najti dodatna finančna sredstva v zameno za 10 milijard evrov mednarodne finančne pomoči.

Ciper bo tako moral najti dodatnih šest milijard evrov, potem ko je v predhodnem dogovoru, sklenjenem z mednarodnimi posojilodajalci 25. marca, že pristal na lastni prispevek v višini sedmih milijard evrov. Takrat je obljubil tudi drastično prestrukturiranje bančnega sektorja, dvig davkov, zmanjšanje javnega sektorja in privatizacijo nekaterih podjetij v državni lasti.