Svet

Pjongjang ni sposoben ničesar izstreliti do ZDA

STA / S.R.
12. 4. 2013, 10.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek po pogovoru z generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki Moonom pozval Severno Korejo, da je čas, da preneha z napadalnostjo.

Reuters
Obama Severno Korejo pozval h koncu napadalnosti.

Obenem je zagotovil, da bodo ZDA storile vse za zaščito svojih ljudi in zaveznikov. Obama je v Beli hiši gostil generalnega sekretarja ZN in Severna Koreja je bila le ena od tem, ki sta jih pokrila. Ameriški predsednik je dejal, da si nihče ne želi spopada na korejskem polotoku, zato zagovarja diplomatsko rešitev sporov. Ban je pohvalil Obamov trden, vendar načelen in umirjen pristop do krize ter izrazil upanje, da se bo zadeva pomirila.

Severna Koreja grozi že vse od februarja, ko je izvedla svoj zadnji jedrski poskus in si prislužila dodatne sankcije ZN. V ZDA se sicer s Pjongjangom ukvarjajo predvsem televizijski komiki, Obama pa je zaplet z grožnjami in proti grožnjam prvič neposredno omenil šele v četrtek.

Ameriški analitiki so sicer enotni, da gre za konsolidacijo oblasti mladega predsednika Kim Jong Una in poskus izsiljevanja ZDA za večjo pomoč. V četrtek je komunistična država sporočila, da ima v pripravljenosti "mogočna sredstva za udarec". S tem je doslej grozila sosedam in celo ZDA, čeprav so ameriški obveščevalci prepričani, da gre za bolj ali manj prazne grožnje, vsaj kar zadeva ZDA.

Republikanski kongresnik iz Kolorada Doug Lamborn je v četrtek med zaslišanjem načelnika štaba združenega poveljstva generala Martina Dempseyja in obrambnega ministra Chucka Hagela v odboru za oborožene sile predstavniškega doma kongresa predstavil poročilo, ki pravi, da je Pjongjang sposoben namestiti jedrsko bojno glavo na balistično raketo.

Poročilo obrambne obveščevalne agencije DIA je sicer zaupne narave, kongresnik pa je dejal, da ta del ni zaupen. Obveščevalci "z zmerno gotovostjo" menijo, da Severna Koreja sicer lahko pošlje v zrak balistično raketo z jedrsko konico, vendar pa bo njena zanesljivost zelo nizka. General Dempsey je dejal, da zaupnega poročila ne bo komentiral, minister Hagel pa je dejal, da Pjongjang ni sposoben izstreliti ničesar do ZDA.

So pa v nevarnosti ameriške zaveznice v regiji, predvsem Južna Koreja in Japonska, ki so dovolj blizu, da jih lahko ogrozi še tako zastarela tehnologija. ZDA so v četrtek v regijo poslale državnega sekretarja Johna Kerryja, ki so bo ustavil v Seulu, Tokiu in Pekingu in razpravljal o pristopu do Pjongjanga.

Nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti James Clapper je v četrtek v odboru za obveščevalne zadeve predstavniškega doma kongresa dejal, da želi Kim Jong Un pokazati doma in v svetu, da ima zadeve pod nadzorom ter prisiliti mednarodno skupnost v koncesije.

Jedrsko grožnjo pač izkorišča, kot pogajalsko sredstvo, da dobi več pomoči. Ne glede na to pa je opozoril, da je Severna Koreja izvedla jedrske poskuse, izstrelitve balističnih raket in morajo verjeti v najhujše, zaradi tega so pripravljeni na vse.

Obama in Ban sta na svojem srečanju govorila tudi o Bližnjem vzhodu, o Siriji, podnebnih spremembah in reformah ZN. Obama je menil, da bi bil svet danes precej slabši brez diplomatskega foruma ZN in zagotovil, da so ZDA še naprej zavezane svetovni organizaciji. Ban Ki Moon ga je ob tem prosil, naj izkoristi vpliv v Varnostnem svetu ZN, da ta pritisne na Sirijo in dovoli preiskavo obtožb o kemičnem orožju. Damask sodelovanje sicer zavrača.

Glede položaja na Bližnjem vzhodu je Ban menil, da bi bilo treba izkoristiti pozitiven trenutek po nedavnem obisku Obame, predsednik ZDA pa je dejal, da zagotovo obstaja priložnost, da se Izraelci in Palestinci vrnejo za pogajalsko mizo. Obama je tudi obljubil podporo Izraelu in samostojni palestinski državi.