Svet

Ameriški senat danes o spremembah orožarske zakonodaje?

STA / J.P.
11. 4. 2013, 06.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški senat bo morda danes začel razpravo o spremembah orožarske zakonodaje.

Wikipedia

Ključna konservativna senatorja iz vrst demokratov in republikancev sta pripravila kompromis glede preverjanja kriminalne preteklosti kupcev orožja.

Demokrat iz Zahodne Virginije Joe Manchin in republikanec iz Pensilvanije Pat Toomey predlagata, da se preverjanje kriminalne preteklosti kupcev razširi tudi na orožarske sejme in internet. Doslej so morali to preverjati le uradni trgovci z licenco, kriminalci pa so se enostavno odpravili na enega od številnih potujočih orožarskih sejmov in se založili z orožjem po mili volji.

Kompromis med omenjenima senatorjema sicer ne zajema zasebnih prodaj. Posamezniki bodo lahko svoje orožje prodajali še naprej komurkoli, ampak le v državah, kjer to ne bo prepovedano, kar pomeni v veliki večini ZDA. Preverjanje kriminalne preteklosti kupcev na orožarskih sejmih bo, če bo potrjeno, edini viden napredek v orožarski zakonodaji po pokolu predšolskih otrok v Connecticutu lani decembra.

Predsednik ZDA Barack Obama, žrtve in sorodniki pokolov in nekateri aktivisti, kot je newyorški župan Michael Bloomberg, se zavzemajo tudi za prepoved polavtomatskega oziroma tako imenovanega napadalnega orožja ter za omejitev kapacitete nabojnikov. Vendar to za zdaj nima nobene možnosti za potrditev, ker je orožarski lobi še vedno premočan.

Vodja senatne večine, demokrat Harry Reid je prepoved polavtomatskega orožja izključil iz predloga nove zakonodaje z mnenjem, da nima možnosti za potrditev in lahko ogrozi sprejem drugih določil. Preostala določila sicer niso vredna črnila na papirju, saj se problema lotevajo obrobno. Povečujejo se kazni za kriminalce in namenjajo nekaj več denarja za šolsko varnost ter duševno zdravje.

O prepovedi polavtomatskega orožja bodo sicer glasovali, vendar v obliki amandmaja. Kljub temu, da spremembe ne bodo pomenile večjega napredka, je doslej že 13 republikancev in nekaj demokratov, ki so v žepu orožarskega lobija, napovedalo, da bodo danes glasovalo proti začetku razprave o novi zakonodaji.

Podporniki sprememb bodo morali v senatu zbrati najmanj 60 glasov, da onemogočijo blokado. Nekaj upanja vzbuja odločitev osmih republikancev, da bodo podprli vsaj začetek razprave, ki bo potem trajala najmanj dva tedna, v tem času pa bodo glasovali o številnih amandmajih.