Svet

Dačić v Moskvi poglablja odnose z Rusijo

STA / J.P.
10. 4. 2013, 22.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Srbski premier Ivica Dačić se danes mudi na obisku v Moskvi, kjer se je srečal z ruskim vodstvom.

Wikipedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je na srečanju z Dačićem dejal, da bo dal obisk srbskega premiera dodaten zagon razvoju dvostranskih odnosov.

"Prepričan sem, da bo vaš obisk spodbuda za razvoj gospodarskih odnosov," je dejal Putin. Ob tem je spomnil, da se je lani blagovna menjava med državama nekoliko zmanjšala, da pa se je v začetku letošnjega leta povečala za 38 odstotkov, kar je po njegovih besedah dober znak.

Dačić se je srečal tudi z ruskim premierom Dmitrijem Medvedjevom, ki je dejal, da je Srbija privilegiran in poseben partner Rusije.

Državi sta danes podpisali sporazum o ruskem posojilu Srbiji v višini 500 milijonov dolarjev. Kot je dejal Medvedjev, so pogoji, pod katerimi je bil odobren kredit v podporo srbskemu proračunu, zelo dobri. "Skoraj nihče nima takšnih pogojev. Ti so pod tržnimi," je dejal Medvedjev.

Dačić se je ob tem pošalil, da srbski "minister za finance kredita sploh ne bi vzel, če pogoji ne bi bili takšni", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Prva tranša kredita bo po napovedih izplačana v najkrajšem možnem času, druga pa po tem, ko bo Srbija sklenila stabilizacijski dogovor z Mednarodnim denarnim skladom. Posojilo ima odplačilno dobo deset in obrestno mero 3,5 odstotka.

Dačić se je srečal tudi s prvim možem ruskega energetskega velikana Gazprom Aleksejem Millerjem. Ta je napovedal, da bo Rusija financirala srbski del plinovoda Južni tok, Srbija pa bo v zameno zaračunavala nižje pristojbine za transport plina preko svojega ozemlja.

Miller je dodal, da bo gradnja srbskega dela plinovoda stala 1,7 milijarde evrov. Dačić je ob tem izrazil upanje, da se bo gradnja plinovoda v Srbiji začela že decembra letos, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.