Svet

V Južnem Sudanu ubitih več pripadnikov mirovnih sil ZN

STA / S.R.
9. 4. 2013, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V napadu upornikov v Južnem Sudanu je bilo danes ubitih pet indijskih pripadnikov mirovnih sil Združenih narodov, so sporočili z indijskega zunanjega ministrstva.

Reuters

V napadu pa naj bi bilo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ubitih tudi najmanj sedem civilnih uslužbencev ZN. "V napadu v pokrajini Jonglei je bilo ubitih pet pripadnikov mirovnih sil iz Indije, ki so delovali v okviru misije ZN v Južnem Sudanu Unmiss," je na Twitterju zapisal predstavnik indijskega zunanjega ministrstva Syed Akbaruddin.

Poleg tega so bili po njegovih navebah v napadu ranjeni še štirje pripadniki mirovnih sil. Akbaruddin je še dejal, da so napad izvedli "neznani uporniki", vojaki pa so bili ubiti, ko so "spremljali konvoj ZN". Indija ima sicer v Južnem Sudanu približno 2200 vojakov.

V napadu pa je naj bi bilo prav tako ubitih najmanj sedem civilnih uslužbencev ZN. Za zdaj ni znano, iz katere države so bili ubiti civilni uslužbenci. Posebna predstavnica ZN v Južnem Sudanu Hilde F. Johnson je napad že ostro obsodila.

Jonglei je sicer prizorišče pogostih etničnih nemirov, odkar je Južni Sudan dosegel neodvisnost julija 2011. Do največjih težav pa prihaja v okrožju Pibor, kjer imajo osrednjo bazo mirovne sile ZN.

Do današnjega incidenta je prišlo ravno dan potem, ko je Johnsonova opozorila pred destabilizacijo v regiji in stopnjevanjem nasilja. "Pozivam skupnosti Murle, Lou Nuer in Dinka, njihove voditelje ter vladi Jongleija in Južnega Sudana, naj iskreno sodelujejo v mirovnih pobudah," je sporočila Johnsonova.

Zaradi pogostejših spopadov med različnimi etničnimi skupinami in vladinimi silami so enote ZN v zadnjem času povečale nadzor nad območjem, da bi preprečile nasilje in zaščitile civiliste.

Marca je Johnsonova dejala, da naj bi južnosudanska vlada kmalu sprožila ofenzivo proti oboroženim upornikom, zvestim lokalnemu uporniškemu poveljniku Davidu Yau Yauu.