Svet

Železno Lady bodo pokopali 17. aprila

STA / S.R.
9. 4. 2013, 16.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Uradni pogreb bivše britanske premierke Margaret Thatcher bo 17. aprila, so danes sporočili iz urada britanskega premiera Davida Camerona.

Reuters

Pogrebni sprevod bo potekal od parlamenta skozi središče Londona do katedrale sv. Pavla, prenašale pa ga bodo tudi televizije.

Kot so sporočili z Downing Streeta, so se o poteku pogrebne slovesnosti s svojci Thatcherjeve dogovorili danes dopoldne.

Uradni pogreb bivše britanske premierke Margaret Thatcher bo potekal v sprevodu z njeno krsto skozi London. Britanski BBC je na spletni strani objavil tudi predvideno pot pogrebnega sprevoda. Začel se bo v kapeli v palači Westminster, v kateri domuje britanski parlament, nato bo tekel do kapele britanskega kraljevega letalstva v cerkvi St. Clement Danes, zatem pa bodo krsto na vojaškem vozu in v spremstvu vseh treh rodov vojske prepeljali do katedrale sv. Pavla, kjer se bodo od nje poslovili z vsemi vojaškimi častmi.

V sredo se bo z velikonočnih počitnic vrnil tudi britanski parlament in imel žalno sejo. Po uradni pogrebni slovesnosti naj bi Thatcherjevo upepelili, še navaja BBC.

Thatcherjeva je umrla v ponedeljek v starosti 87 let. Zadela jo je kap. Sedanji in nekdanji državniki so se v odzivih strinjali, da je bila Thatcherjeva, ki je bila znana tudi kot železna lady, velika državnica, ki je pomagala končati hladno vojno in preoblikovala Veliko Britanijo z gospodarskim liberalizmom, predvsem s trdim bojem proti sindikatom.