Svet

Slaba polovica Hrvatov v minusu

STA / S.R.
4. 4. 2013, 15.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Skoraj polovica, 47 odstotkov, Hrvatov zmore vsakomesečne življenjske stroške plačevati le s pomočjo minusa na svojih računih, je pokazala raziskava spletnega portala moj-posao.net.

Slaba tretjina od 1100 anketirancev lahko stroške pokrije s svojimi plačami, približno vsak šesti Hrvat pa si mora za poravnavo mesečnih stroškov denar izposoditi.

Anketiranci so ocenili, da je njihovo "življenje v minusu" posledica vse višjih cen blaga in storitev, medtem ko so plače vse nižje. Mnogi so morali sicer "v rdeče številke" stopiti tudi zato, ker njihovi delodajalci zamujajo z izplačilom plač, nekateri pa preprosto živijo nad svojimi zmožnostmi.

Z življenjskimi stroški se lahko iz meseca v mesec uspešno spopada 32 odstotkov anketirancev, predvsem tisti, ki nimajo posojil in so se odpovedali luksuzu. Denar pa si morajo izposojati večinoma brezposelni državljani.

Raziskavo so izvedli po tem, ko je hrvaško finančno ministrstvo napovedalo, da bo od bank zahtevalo, naj se višina minusov na tekočih računih državljanov omeji na višino njihove mesečne plače.