Svet

Bomo lahko ozdravili Alzheimerjevo?

STA / S.R.
3. 4. 2013, 09.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek v Beli hiši naznanil, da je v proračunu za leto 2014 predvidenih 100 milijonov dolarjev za inovativne raziskave človeških možganov.

Reuters

S slednimi bi lahko čez čas razumeli in odpravili bolezni, kot je Alzheimerjeva. Obama je o tej pobudi na kratko govoril že februarja v svojem govoru o položaju v državi, v torek pa je pozval podjetja, univerze, fundacije in dobrodelne organizacije, da se pridružijo. Projekt se imenuje pobuda "BRAIN" - Možgani - kar je kratica za možganske raziskave s pomočjo naprednih inovativnih tehnologij.

Gre za pospešitev razvoja tehnologij, ki bodo dale vpogled v kompleksna nevronska omrežja in interakcije možganskih celic, ki potekajo s hitrostjo misli. Razvili naj bi neke vrste zemljevid možganov oziroma okoli 100 milijard nevronov, na podlagi katerega bi lahko bolje razumeli delovanje možganskih celic.

Projekt bodo prihodnje leto zagnali Nacionalni inštituti za zdravje (NIH), Agencija za napredne raziskovalne projekte (DARPA) in Nacionalna znanstvena fundacija (NSF).

Gre za nov veliki ameriški projekt, ki ga primerjajo s projektom raziskav človeškega genoma. Projekt BRAIN lahko odklene skrivnosti avtizma, shizofrenije, demence, depresije in odkrije nove načine za zdravljenje kapi in poškodb hrbtenice.