Svet

Mandela bolje, a ostaja v bolnišnici

STA / A.M.
1. 4. 2013, 14.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji južnoafriški predsednik Nelson Mandela že šesti dan ostaja v bolnišnici, kamor so ga sprejeli zaradi ponavljajoče se pljučnice.

Reuters
Zdravniki so sicer v nedeljo zvečer sporočili, da se zdravstveno stanje 94-letnega Mandele še naprej izboljšuje in da je za njim "miren dan", so danes zatrdili v uradu predsednika JAR Jacoba Zume.

Ikono boja proti apartheidu so v bolnišnico prepeljali v sredo. V bolnišnici je že četrtič v zadnjih dveh letih. Kako dolgo bo moral tam ostati tokrat, zaenkrat ni znano. Minuli velikonočni konec tedna so molili zanj v številnih cerkvah po vsej državi.

Mandela je zaradi boja proti apartheidu in za človekove pravice temnopolte večine v JAR v zaporu preživel 27 let. Po izpustitvi leta 1990 je postal južnoafriški predsednik. Predsedniški stolček je zasedal samo en petletni mandat, leta 1993 pa je prejel Nobelovo nagrado za mir. Iz politike in javnega življenja se je umaknil leta 2004.

Prvič je zbolel za tuberkulozo v 80. letih prejšnjega stoletja, ko je bil v zaporu na otoku Robben. Delo v zaporniškem kamnolomu je načelo njegova pljuča, ki si nikoli kasneje niso zares opomogla.