S pogovori s Srbijo v Bruslju v okviru EU, ki so načrtovani za v torek, je kosovska vlada izdala ljudstvo, so bili mnenja protestniki.

"Nobenega pogajanja o naši prihodnosti," je bil eden od napisov na transparentih protestnikov.
Demonstranti so zahtevali tudi strožje posredovanje kosovskih oblasti proti Srbom na severu države, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Proteste je pripravilo kosovosko nacionalistično gibanje Samoopredelitev (Vetevendosje).

Vodja gibanja Albin Kurti je zatrdil, da protest ni uperjen proti Srbom, temveč proti Srbiji, ki državljane hujska proti Albancem. Če bo 2. aprila v Bruslju sklenjen dogovor, namerava gibanje Samoopredelitev protestirati proti kosovski vladi zaradi izdaje države, je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug zatrdil Kurti.

Današnji protest je sicer minil brez incidentov, mesto pa je v času demonstracij preletaval helikopter Natovih enot Kfor, v pripravljenosti pa so bile tudi posebne enote kosovske policije.

V ozadju protesta so prizadevanja EU, da bi v prihodnjem tednu končno dosegli dogovor med Srbijo in Kosovom, v okviru katerega naj bi rešili tudi vprašanje srbske manjšine na Kosovu.